Muzeul Satului Bucovinean si traditiile de altadata

2020-11-12 23:41:08
Image

Descopera Romania Frumoasa:

Muzeul Satului Bucovinean si traditiile de altadata

 

Alege sa vizitezi Romania pentru ca e o tara frumoasa, incarcata de traditii si obiceiuri, de manastiri si credinta, de muzee, de oameni calzi si primitori, de munti impresionant de inalti si de frumosi, de cascade, de vai. Astazi, iti prezentam un muzeu in aer liber din Suceava. 

Muzeul Satului Bucovinean poate fi alegerea perfecta atunci cand vrei sa te reintorci in timp, sa (re)descoperi casele taranesti, dar si obiceiurile traditionale, mestesugurile si ocupatiile oamenilor de altadata. Muzeul este situat langa Cetatea de Scaun a Sucevei si este obiectivul pentru care iti spunem you must see it. 

Biserica de Lemn din Vama, Scoala Securiceni, crasma lui Mos Iordache, Casa Vicov, Casa Straja, atelierul de olarit din Marginea sau Moara Manastirea Humorului sunt cateva dintre obiectivele aduse in acelasi loc, pentru turistii indragostiti de frumos si, mai ales, de turismul cultural si Romania. Muzeul vine sa completeze partea de turism religios si turism de agrement din Bucovina. 

 

34 din cele 54 de monumente ridicate asteapta oamenii curiosi

 

De-a lungul ulitelor inguste, si pe partea stanga si pe partea dreapta, sunt case vechi sau anexe gospodaresti pastrate ca pe vremuri, ce asteapta sa fie vizitate, sa fie fotografiate si din vorba in vorba sa aduca si alti turisti. Si am putea spune ca acesta este modalitatea prin care oamenii de acolo incearca sa pastreze putin din traditiile vechi, putin din istoria care ii defineste. 

Fiecare casa are o poveste, iar unele, pe langa poveste, au si oameni (reprezentati de manechine), care redau perfect unele dintre obiceiurile locului. Astfel, trei case taranesti prezinta ritualurile de trecere ale taranului autentic: nasterea, nunta (ritual de integrare in randul oamenilor gospodari) si inmormantarea. Muzicalitatea vine sa completeze imaginea pe care o vedem, asa ca auzim cantece de leagan, melodii de nunta la momentul iertaciunii si bocetele femeilor in moment de doliu. Toate acestea sunt obiceiuri specifice zonei Bucovinei, care sunt redate in mod autentic si la Muzeul Satului Bucovinean.

Prima casa pe care o vizitam este Casa Cacica, din zona Humor, in care regasim cele trei femei care plang la capataiul barbatului, in portul traditional care este specific bucovinenilor. Doliul este si el nelipsit, si te intampina inca de la intrarea in casa. 

In Casa Vicov, din localitatea Vicovul de Sus, are loc nunta. Muzica canta de zor, nasii stau de-a stanga mirilor, nuntasii de-a dreapta, iar parintii asteapta iertaciunea. Desigur, si aici vedem traditionalul port bucovinean, colacul pe masa alaturi de plosca de bautura si busuioc, iar sprijinite de masa stau lumanarile de cununie. 

Iar in Casa Straja, mama isi adoarme copilul pe cantecul de leagan al Sofiei Vicoveanca si al Doinei Lavric. Mama si moasa trebuie sa indeplineasca o serie de randuieli, si sa-l fereasca pe copil de deochi pana la crestinare. 

Scoala din Securiceni, cu clasele I-IV, aminteste de scoala de altadata, de invatator, de spalatul la galeata, de tabla adunarii de pe catedra, de stiloul vechi cu penita si cerneala, de hartile mari ale  Romaniei, asezate pe peretii din clasa, de bancile de lemn. Cat s-a schimbat scoala!

Satul este o imagine vie a ceea ce a fost si inca este, in unele zone, Bucovina. Satul promoveaza toate traditiile zonei, promoveaza localitati, obiceiuri si mai mult decat atat, mentine vie amintirea Bucovinei de altadata. 

Te lasam sa descoperi mai multe, sa descoperi Satul Bucovinean, sa fii curios sa afli despre traditiile zonei si sa-ti doresti sa vizitezi Suceava. 

Ce mai poti vizita: Biserica din Vama, Carciuma Saru Dornei, Atelierul din Marginea, Moara Manastirea Humorului, Fieraria, Gospodaria Manastirea Humorului, Casa Breaza. Pai, cum sa promovezi mai bine zonele Bucovinei? Le pui Caselor numele lor. Ca lumea sa stie, sa fie curioasa, sa intre si sa caute pe internet. 

Tariful unei vizite la Muzeul Satului Bucovinean este de 8 lei pentru adulti, 4 lei pentru pensionari, 2 lei pentru studenti, iar taxa de filmare este de 30 de lei. E un pret mic pe care il platim pentru o bucurie mare. 

*Muzeul Satului Bucovinean este o recomandare facuta de Everyn Anima Holidays.